Permata Hati Ayah Bonda

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

LinkWithin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers
Saya dah jadi bini orang! Alhamdulillah sekejab je masa berlalu..Doakan kami bahagia till Jannah. Aminnn...
12/10/13

Cinta besar maknanye...


Alangkah indahnya dapat bersama,
Setia Sehidup semati dengan jodoh yang telah ditentukan oleh illahi,
Cinta bukan saja lahir dari hati, tapi lahir dari pengertian yg suci..
Kefahaman dan kejujuran sangatlah penting,kita sering diuji dgn segala ujian illahi..

                                          ♥              

Andai kami jodoh yg telah ditentukan olehMu, satukanlah kami dalam keredhaanMu Ya Allah, jauhilah kami daripada segala kemungkaranMu, dan permudahkanlah kami dalam mengumpul rezeki dariMu... Moga hubungan ini disatukan dan direstui dariMu ya Allah s.w.t. Amin..:)

Cinta Hadir kerna Perkenalan, Bersemi kerna Perhatian, Bertahan kerna Kesetiaan...^^

Love is the shortes way from heart to heart 

Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Melepaskan rindu :)

Hi semua.. welcome back!!

Dah nak dekat 2minggu rasanya ayu x menjenguk blog ayu sendiri, apatah lagi blog kengkawan lain kan..
Sorry ye, ayu busy menyiapkan report akhir ayu sebelum grad. Ok finally dah grad, tp konvo tahun depan la, sebab ayu ambik praktikum, bukan ambik extra paper, jadi lambat la sikit dari member yang ambik extra paper. Tengok pic mereka semua konvo, terasa terjeles diri ini..hehe.. btw, it's ok la, setelkan perkara yg penting dulu..^^

Minggu lepas, ayu ke UUM, hantar report, xlama pun. Sehari je sana, lepas tu apa lagi gerak la ke Kuala Lumpur. Jumpe mista kacak la sapa lagi. So 6jam lebih dari UUM ke KL. Penat giler duduk menunggu dalam bas tue, yela, lambat sangat nak sampai. Tapi nak cite ayu naik bas Mara Liner dari UUM ke Alor Star, ayu duduk kat tangga. Banyangkan ramai budak2 nak outing masa tue, hari jumaat, biasalah cuti bagi Kedah kan. Dalam hati berdoa je la, dengan 3 beg masa tu, perasaan takut tu hanya tuhan je yang tahu..ermm..

Orait, ayu sampai KL malam, dalam 7lebih mcmtu, hati lak risau sebab mista kacak xdapat nak cari parking kat pudu, memang sesak giler time tu. Biasalah hari jumaat orang balik keje kan. Mista kacak mmg baik, dia tau ayu xmakan dari pagi, dia bekalkan keropok wat alas perut, selalunya roti la kan makanan yang sihat, tp dia tau ayu xsuke roti..hehe.. thanks my dear.. ^^


First sampai, mista kacak bawak g MidValley..kitorang pun xterjangka nak sampai situ..hehe..
patung tu berharga 49.90 hinggit..xberbaloi kot..


Ayu minat cawan nie, 19.90 hinggit, berbaloi-baloi..heee



Pastu makan pizza lak, heee...



Chicken Suprume nice :)



Ni lepas pergi Majlis Perperiksaan Malaysia, ambik sijil stpm, hilang kot..hehe


Shoot lagi,...



dan lagi...hehe



Hari ke second last keluar, hehe... at McD la apa lg..^^
       

Wiff insan tersayang, rindu dia kembali ^^ Thanks for everything sayang :)




Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Info utk kengkawan semua



Meh ayu nak kongsi info sikit kat kwn2 yg len.. jgn pndang remeh 2 :)
sebelum nie pun ayu xtau gak info nie, just kerat kuku bila dah panjang je..hehe..

.............................................barang siapa yang mengerat kukunya pada:

Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati. misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar..seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah. bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih.


sumber:
Mufakkiratul Mukmin 2009

Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Jangan pandang remeh ye kekawan






Sekarang ni ramai yang pakai cincin....

tapi ikut suka dia je..
Sunnah nabi jarang nak ikut ..Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kukuyang
 panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untukkesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth
                   Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau punhanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuaiberkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidakmembayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagimenggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makananseperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masukke dalam kepala.

Percayalah

                     Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan danmahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita ataulelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

       Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalamnajis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilangwalaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalahberkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Initak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

(Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Last day praktikum : moments again


Hai semua, hari nie 30hb September 2011 genaplah 4 bulan ayu praktikum di Majlis Perbandaran Taiping.
Pahit, Manis, sedey sume ada.. Bermacam-macam ayu belajar kat sini dan perkara yg xleh lupa adalah hari terakhir di MPT, sedey itu tetap ada.. kat snie, sume dah macam keluarga ayu sendiri ^^

Time ayu nak habis, ayu dibelanja oleh sume org ofis yg baik dgn ayu.. nak tau sapa?
  • Encik Lan a.k.a Abah terangkat : Hotel Panorama Taiping (chicken chop+juice watermelon)
  • Kak Zuraina : Mihun Sup Sejati Taiping.
  • Kak Zehan : Pizza Hut Taiping ( hawaai chicken + chocolate float )
  • Encik Shahidan a.k.a Bos : KFC 


wiff adik junior praktikum : wanie marcella 


wiff adik junior a.k.a fazura : wanie kecik 


wiff kakak tersayang : Kak Ina 


wiff kakak baru : kak harlina 


wiff encik ros 


wiff hencik lanツ


Wiff sporting bos : Encik Shahidan 


Wiff kakak : kak zehan 


Lets go ke Tesco Taiping utk beli air jamuan nanti 。◕‿◕。



Di Tesco Taiping wiff wanie, ika, firah dan kak zehan 。◕‿◕。


Dah sampai tempat yg dituju, Pizza Hut 。◕‿◕。


。◕‿◕。


Mereka memang suke bergambar  -


Yeay ! dapat chocolate float  -







Masa utk pulang... mista kacak mesti xpercaya..ahaks 


Ok, di Ofis, bos dah bagi gift 


Masa jamuan sudah bermula, di dapur  ◕‿◕。



Ayu makan seketul je ayam, dah limit sorang satu.hehe 


Last pic wiff bos, ehem..ada gaya x nak ganti tempat bos..hehe 

k bai^^



Senyum Sokmo : Macam Domo ^^