Permata Hati Ayah Bonda

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

LinkWithin

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers
Saya dah jadi bini orang! Alhamdulillah sekejab je masa berlalu..Doakan kami bahagia till Jannah. Aminnn...
12/10/13

Bussy Day

Hari nie, ayu bussy sangat..
Mengalahkan PM ghupenyer.. tapi still ok lagi sebab ada my assistant : ezal my adik la..
Harini ayu pergi take photo ic , ke sekolah lama, dan post office :)
Semua nie angkara nak hantar borang apply kerja lah, yela.. dah grad, xkan nak melepak je kan..hehe..

See my ic photo...
komenlah...hehe...bedak xcukup! gemuk ! mata xmaintain! haiyakkkkk


Hope lepas letak pic ni kat resume, ada gak la org nak terima saya bekerja.. apa kes??!! hehe..
memang, memang ayu dah gemuk!!




Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Jari ada kaitan dgn kesihatan?


~ PELAJARI RAHSIA PENYAKIT MELALUI JARI ANDA ~



Asas 5 jari

Jari telunjuk : usus
Jari tengah : Jantung

Jari Manis : Imuniti 

Jari kelingking : Rahim/Tulang Belakang


Cuba anda lihat pada ruas jari2 anda...Kalau ruas jari kehitaman tu maknanya
badan kita ni penuh dengan racun dan toksik.perkara tersebut boleh
menyebabkan badan kita dijangkiti sembelit.

Seterusnya, kalau kita sebagai seorang wanita, cara untuk tengok system
dalaman perempuan kita pulak, adalah dengan melihat pada jari kelingking
kita.kalau jari kita meruncing atau bengkok, maknanya haid tak teratur,
keputihan, senggugut, dan berkemungkinan rahim kita jatuh.

Kalau tapak tangan berbintik maknanya masalah angin.cube cek tapak tgn
masing2, kalau yang suka marah2 tu mungkin angin dalam badan banyak.sebab
itulah selalu rasa nak marah dan naik angin aje.

Selain itu, pernah tak sahabat2 mengalami masalah tapak tangan berpeluh atau
lembab ke? jika ya, itu tandanya badan kita mudah diserang sel2 kanser.

Jika perut ibu jari berwarna biru kehijauan maknanya seseorang itu mengalami
masalah resdung, alergi, dan penyakit paru2.sekiranya, perut ibu jari ada
urat hijau kebiruan maknanya anda seorang pengidap gastric.

Selain itu, urat biru /hijau pada pergelangan tangan, tapak tangan,
sepanjang jari dan betis kaki maknanya seseorang itu mengidapi stress atau
tekanan dalam kehidupan sehariannya.

Seterusnya,ini saya kira yang paling menarik untuk kita tengok sekiranya
kita sebagai seorang wanita. cuba sahabat2 tengok pada kuku setiap jari
anda..jika terdapat bulan sabit berwarna putih di setiap jari anda bermakna
anda mengalami hormon yang tidak seimbang.

Tapi berlainan pulak sekiranya anda mempunyai bulan sabit yang berwarna
putih itu hanya pada ibu jari sahaja, itu menandakan anda seorang yang
sihat..insya allah...

Ramai manusia yang mengorbankan kesihatan pada satu ketika untuk mendapatkan wang ringgit, tetapi akhirnya terpaksa mengorbankan wang ringgit untuk mendapatkan kembali kesihatan yang hilang..

Wallahua'lam..




Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Cinta besar maknanye...


Alangkah indahnya dapat bersama,
Setia Sehidup semati dengan jodoh yang telah ditentukan oleh illahi,
Cinta bukan saja lahir dari hati, tapi lahir dari pengertian yg suci..
Kefahaman dan kejujuran sangatlah penting,kita sering diuji dgn segala ujian illahi..

                                          ♥              

Andai kami jodoh yg telah ditentukan olehMu, satukanlah kami dalam keredhaanMu Ya Allah, jauhilah kami daripada segala kemungkaranMu, dan permudahkanlah kami dalam mengumpul rezeki dariMu... Moga hubungan ini disatukan dan direstui dariMu ya Allah s.w.t. Amin..:)

Cinta Hadir kerna Perkenalan, Bersemi kerna Perhatian, Bertahan kerna Kesetiaan...^^

Love is the shortes way from heart to heart 

Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Melepaskan rindu :)

Hi semua.. welcome back!!

Dah nak dekat 2minggu rasanya ayu x menjenguk blog ayu sendiri, apatah lagi blog kengkawan lain kan..
Sorry ye, ayu busy menyiapkan report akhir ayu sebelum grad. Ok finally dah grad, tp konvo tahun depan la, sebab ayu ambik praktikum, bukan ambik extra paper, jadi lambat la sikit dari member yang ambik extra paper. Tengok pic mereka semua konvo, terasa terjeles diri ini..hehe.. btw, it's ok la, setelkan perkara yg penting dulu..^^

Minggu lepas, ayu ke UUM, hantar report, xlama pun. Sehari je sana, lepas tu apa lagi gerak la ke Kuala Lumpur. Jumpe mista kacak la sapa lagi. So 6jam lebih dari UUM ke KL. Penat giler duduk menunggu dalam bas tue, yela, lambat sangat nak sampai. Tapi nak cite ayu naik bas Mara Liner dari UUM ke Alor Star, ayu duduk kat tangga. Banyangkan ramai budak2 nak outing masa tue, hari jumaat, biasalah cuti bagi Kedah kan. Dalam hati berdoa je la, dengan 3 beg masa tu, perasaan takut tu hanya tuhan je yang tahu..ermm..

Orait, ayu sampai KL malam, dalam 7lebih mcmtu, hati lak risau sebab mista kacak xdapat nak cari parking kat pudu, memang sesak giler time tu. Biasalah hari jumaat orang balik keje kan. Mista kacak mmg baik, dia tau ayu xmakan dari pagi, dia bekalkan keropok wat alas perut, selalunya roti la kan makanan yang sihat, tp dia tau ayu xsuke roti..hehe.. thanks my dear.. ^^


First sampai, mista kacak bawak g MidValley..kitorang pun xterjangka nak sampai situ..hehe..
patung tu berharga 49.90 hinggit..xberbaloi kot..


Ayu minat cawan nie, 19.90 hinggit, berbaloi-baloi..heee



Pastu makan pizza lak, heee...



Chicken Suprume nice :)



Ni lepas pergi Majlis Perperiksaan Malaysia, ambik sijil stpm, hilang kot..hehe


Shoot lagi,...



dan lagi...hehe



Hari ke second last keluar, hehe... at McD la apa lg..^^
       

Wiff insan tersayang, rindu dia kembali ^^ Thanks for everything sayang :)




Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Info utk kengkawan semua



Meh ayu nak kongsi info sikit kat kwn2 yg len.. jgn pndang remeh 2 :)
sebelum nie pun ayu xtau gak info nie, just kerat kuku bila dah panjang je..hehe..

.............................................barang siapa yang mengerat kukunya pada:

Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati. misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar..seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah. bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih.


sumber:
Mufakkiratul Mukmin 2009

Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Jangan pandang remeh ye kekawan






Sekarang ni ramai yang pakai cincin....

tapi ikut suka dia je..
Sunnah nabi jarang nak ikut ..Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kukuyang
 panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untukkesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth
                   Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau punhanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuaiberkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidakmembayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagimenggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makananseperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masukke dalam kepala.

Percayalah

                     Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan danmahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita ataulelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

       Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalamnajis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilangwalaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalahberkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Initak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

(Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Last day praktikum : moments again


Hai semua, hari nie 30hb September 2011 genaplah 4 bulan ayu praktikum di Majlis Perbandaran Taiping.
Pahit, Manis, sedey sume ada.. Bermacam-macam ayu belajar kat sini dan perkara yg xleh lupa adalah hari terakhir di MPT, sedey itu tetap ada.. kat snie, sume dah macam keluarga ayu sendiri ^^

Time ayu nak habis, ayu dibelanja oleh sume org ofis yg baik dgn ayu.. nak tau sapa?
  • Encik Lan a.k.a Abah terangkat : Hotel Panorama Taiping (chicken chop+juice watermelon)
  • Kak Zuraina : Mihun Sup Sejati Taiping.
  • Kak Zehan : Pizza Hut Taiping ( hawaai chicken + chocolate float )
  • Encik Shahidan a.k.a Bos : KFC 


wiff adik junior praktikum : wanie marcella 


wiff adik junior a.k.a fazura : wanie kecik 


wiff kakak tersayang : Kak Ina 


wiff kakak baru : kak harlina 


wiff encik ros 


wiff hencik lanツ


Wiff sporting bos : Encik Shahidan 


Wiff kakak : kak zehan 


Lets go ke Tesco Taiping utk beli air jamuan nanti 。◕‿◕。



Di Tesco Taiping wiff wanie, ika, firah dan kak zehan 。◕‿◕。


Dah sampai tempat yg dituju, Pizza Hut 。◕‿◕。


。◕‿◕。


Mereka memang suke bergambar  -


Yeay ! dapat chocolate float  -







Masa utk pulang... mista kacak mesti xpercaya..ahaks 


Ok, di Ofis, bos dah bagi gift 


Masa jamuan sudah bermula, di dapur  ◕‿◕。



Ayu makan seketul je ayam, dah limit sorang satu.hehe 


Last pic wiff bos, ehem..ada gaya x nak ganti tempat bos..hehe 

k bai^^



Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

pre-last day : love moments

Hari nie hari kedua last ayu di Majlis Perbandaran Taiping. Esok tamatlah praktikum ayu selama 4 bulan di bawah Bahagian Hal Ehwal Komuniti dan Sosial :(
Hari nie, abah terangkat ayu a.k.a Encik Roslan belanja ayu mkn kat Hotel Panorama Taiping. 
Ok, first time makan di situ ^^ jom tgk apa yg patut..hehe



Saya duduk depan sebab saya kecik !huhu... 
eyes bug! omg -.-


Kak ina & the geng..alamak, muka kak b xnampak lak..hehe, 
sori disebabkan break mengejut en.lan la nie..hehe



<3


<3<3


Cukup 4 bini..huhu..
Serius org tgk2 pelik.. lantaklah!!


Snap first then makan!!


My menu : Chicken Chop Oriental wiff watermelon juice^^


yeay! ^^


Dah jom kita pulang sambung bekerja..hehe..
Thanks hencik lan ^^

nota dak lesung pipit : teringat mista kacak masa kita makan sesama kat Chicken Rise Shop ke ek?? yg kat Alamanda tu.. sy da lupa..sowi..^^


Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

Gift From : Cik Cempaka ^^

 

Tadaaa... ayu dapat hadiah dudel dari cik cempaka.. Cumel tak? hehe..
Thanks to cik cempaka sbb buat dudel utk ayu ^^
suke sgt..hehe.. sebelum nie dapat dudel dari mista kacak..
cumel gakcam saya..ewwww..

k bai ^^

Senyum Sokmo : Macam Domo ^^

iPoh, my first step...

Wah, ni la first time ayu pergi ipoh dgn adik ayu, ryzal.. 
Bukan xpernah g, tp nie la kali pertam g naik bas 'lompat'. Jangan tanya bas tu lompat tu macamana ye...^^
Ayu g ipoh pada hari jumaat lalu, 23hb September 2011. Malam sebelum tu xprepare apa2 yg patut, mcm ion baju ke, siapkan beg dgn barang penting ke kan, malam tu penat tol, balik dari ofis trus g beli tiket kat bustand kamunting, balik2 rumah je, terus terbungkang sebab 2 3 menjak memang kurang sihat.. sampai mista kacak pun di abaikan.. sowi syg :(

Seawal pagi dah keluar dari rumah, sume ahli family (kecuali kakyang, die sek sesi petang) keluar dari rumah, 
yela, adik2 g sekolah, mak g keje, abah sbg drebar..hehe. Abah xberapa sihat, tu pun dia gagahkan nak anta kami ke bustand..erm, sejak abah... (eh, nanti ayu wat entry pasal abah ayu k..hehe)
Jom usya pic2 yg sempat diambil (xsempat nak candid byk2, sebab segan kot..hehe)


 Ni la my bro a.k.a ryzal.. last minit buat kerja, ni la jadinye, kat bustand Medan Kit..^^
Dia tertinggal nak buat Abstrak dgn Penghargaan..fuh, selamat akk dia ada..hehe,


Ni dah sampai Uitm Seri Iskandar, kat kiosk..
Bosan sudah menjular dalam diriku..huhu


Apa lagi, nak menyenangkan diri teramat bosan, suruh/ paksa ryzal tngkp gmbr nie.
 So, muka bosan campur mintak penampar..huhu..
just to say love u : mista kacak!!


Selamat ada angrybird ryzal nie, hape lg, bermuka -muka buku la..weee.....^^
Lepas ryzal dah anta report praktikum ke tangan lecturer beliau, ayu tunggu beliau di Uptown sbb beliau ingin mendirikan solat jumaat..ayat mcm skematul la..hehe.. Pas makan tengahari, kami balik la.. time nak g tunggu bas nak ke Medan kit balik mmg teruk g.i.l.e. Uitm Seri Iskandar mmg fofuler dgn kepanasannya.. sikit lagi ayu nak tumbang..huhu...kuatkan jugak, sbb kalau tumbang mista kacak ada xpe, leh angkat, ni selembik nak angkat, hampeh..haha...^^


Ni dalam bas apa tah, yg warna kuning tu, Ipoh ke Kamunting.. best giler nek bas nie.. tapi yg xbest nye, cepat sgt sampai, xdan ayu nak tido.. tgk beliau tido je la, kang terlepas lak..huhu..
org dalam bas tgk semacam je, yela, dari kecik mmg berdua je, sampaii org kata ' suke tgk hampa dua, nnt nak kawen, ajak lah kenduri ya' huhu.... 
time nie kitorang bau mcm pekasam dah..xtahan sungguh kan dik..? hehe


Ha, ni lah uncle drebar yg xbagi ayu g tandas walaupun 5minit pun..teruk kan, selamat la dekat, kalau jauh, x ke ayu banjirkan bas die tu, baru die tau bertapa saya memerlukan tandas pada masa itu..hehe..
Tammat ^^


Senyum Sokmo : Macam Domo ^^